Saturday, February 7, 2015

Mengubati hati yang terluka

Bukan mudah untuk melupakan swsuatu yang meluka kan apatah lagi dikhianati.bercakap menyuruh memang mudah bagi seorang motivator tapi bagi yang menangung adalah sesuatu yang amat sukar untuk di tangani.satu yang harus kita pelajari adalah ilmu tanpa ilmu kita tak kan bisa kemana mana walau pun kita memounyai  banyak duit namun duit tak bisa meleraikan kekusutan jiwa yang kecewa.

Membenci mendoakan keburukan pada yang mengkhianati kita bukanlah sesuatu yang baik kerana apabila suatu hari kita mengcapi kebahagian satu sesalan yang tak kan padan jadi jangan lah mendoakan keburukan org yang menyakiti kita sebaiknya berdoalah sesuatu yang membawa kepada kebaikan bersama.

Ya memang bukan mudah nak memaafkan tapi harus kita ingat memaafkan kesalahan org lain ada satu tuntutan yang harus ada pada setiap insan.dan ketahuilah keajaiban kemaafan itu apa bila kita telah mencapai kejayaan suatu hari disaat segala penderitaan itu berakhir.

Kenapa kita di timpa musibah , satu dari tangan kita sendiri 2 kerana allah nak menguji kita untuk melihat setakat mana iman kita kerana allah tidak akan menimpa sesuatu kecuali yg kita sanggup menghadapinya.

Kebanyakan musibah yg datang adalah dari tangan tangan kita sendiri.kiatlah yang menzalimi dirikita sendiri.

Menyanyangi adalah lebih baik dari membenci kera membenci hanya membawa kepada tekanan sepanyang masa menegang kan segala urat saraf dan akhir nya kita sendiri yang menangung derita sedangkan yang mengkhianati terus berbahagia dengan insan yang baru.

fraser hill

Bukit Fraser  : terletak di negeri  Pahang , di atas  Banjaran Titiwangsa ,  Malaysia . Ia merupakan kawasan  pelancongan   pergunungan...