syria bertempur lagi

Analisis
Asap naik di bandar Syria Kobane minggu ini selepas pejuang Negara Islam melancarkan serangan serentak terhadap kerajaan Syria dan militia Kurdis.
Asap naik di bandar Syria Kobane minggu ini selepas pejuang Negara Islam melancarkan serangan serentak terhadap kerajaan Syria dan militia Kurdis.  Photo: Reuters
Beirut:  Hanya beberapa hari selepas kumpulan Negara Islam menggesa penyokongnya untuk syahid diri dalam serangan Ramadan maut, satu siri serangan berdarah di pantai pelancongan di Tunisia, sebuah masjid Syiah di Kuwait dan sebuah kilang di Paris meninggalkan berpuluh-puluh orang mati dan beratus-ratus lagi cedera.
Negara Islam telah mendakwa bertanggungjawab bagi dua daripada serangan - di Tunisia dan Kuwait - walaupun ia masih tidak jelas sama ada mereka menyerang diselaraskan atau penyerang serigala hanya tunggal membawa mesej pelampau 'keganasan kepada dunia.
Sehari sebelum itu, serangan hendap Negara Islam di bandar sempadan Syria Kobane mengambil tol awam menakutkan, dengan sehingga 164 orang, termasuk ramai kanak-kanak, terbunuh dalam mengerikan Mengamuk 24 jam.
Isnin menandakan ulang tahun hari ADALAH mengisytiharkan dirinya khalifah yang mendakwa wilayah yang merangkumi Iraq dan Syria dan berkembang ke Libya dan wilayah Sinai utara Mesir.
Namun di sebalik 11 bulan serangan udara dan sokongan ketenteraan dari satu gabungan yang diketuai yang melibatkan negara-negara termasuk Australia, Britain, Jordan, Kuwait dan Arab Saudi, jelas masih tiada strategi antarabangsa atau serantau yang berkesan untuk menangani pemberontakan.
Serangan udara Gabungan membantu pasukan Iraq, disokong oleh militia Syiah, untuk mengambil semula bandar strategik Tikrit di Iraq, dan seminggu serangan udara lalu dibenarkan daya Kurdish disokong oleh pejuang pembangkang Syria menguasai semula bandar sempadan Syria Tel Abyad, pemotongan yang penting IS talian bekalan.
Bagaimanapun serangan Jumaat menunjukkan kerugian ini adalah lebih sedikit daripada blip di radar untuk kumpulan pelampau Sunni, yang terlebih dahulu telah didorong oleh perang saudara di Syria dan Libya dan keadaan lemah dan mazhab konflik di Iraq dan Yemen.
"Kami telah memasuki satu era baru jihad," memberi amaran Lina Khatib, pengarah Pusat Carnegie Timur Tengah di Beirut, di mana ADALAH menggunakan jenama antarabangsa untuk mewujudkan sel-sel tidur yang bertujuan untuk memajukan usaha untuk membina sebuah negara yang.
"Semuanya pada akhirnya berfungsi tujuan mengukuhkan projek Negara Islam," katanya kepada New York Times
Dalam mesej audio yang disiarkan dalam talian pada hari Selasa, jurucakap Negara Islam Abu Mohammed al-Adnani menyeru umat Islam menjadi syuhada pada bulan Ramadan.
"Perbuatan-perbuatan terbaik yang membawa anda lebih dekat kepada Allah adalah jihad, jadi tergesa-gesa untuk ia dan pastikan untuk menjalankan pencerobohan bulan yang mulia ini dan terdedah kepada syahid di dalamnya," kata Encik Adnani.
Dalam satu kenyataan pada media sosial, ADALAH mendakwa bertanggungjawab bagi serangan Tunisia. Kebanyakan yang terbunuh adalah "mata pelajaran negeri yang membentuk pakatan tentera salib melawan keadaan khalifah", kata kumpulan itu, merujuk kepada negara-negara dalam gabungan itu yang diketuai yang telah membedil IS jawatan di Iraq dan Syria.
Rafik Chelli, seorang pegawai kanan Kementerian Dalam Negeri, berkata lelaki bersenjata yang tidak diketahui oleh pihak berkuasa dan tidak di mana-mana senarai jam tangan dari jihad yang berpotensi, manakala sumber keselamatan yang dinamakan beliau sebagai Seifeddine Yacoubi, seorang pelajar kejuruteraan elektrik berusia 23 tahun.
Walaupun Tunisia dikemukakan sebagai cerita kejayaan revolusi Arab - satu-satunya negara telah berjaya memulakan proses pendemokrasian tanpa turun ke dalam keganasan mazhab atau puak - ia masih dalam keadaan rapuh bertarung masalah ekonomi yang teruk dan pergolakan sosial di tengah-tengah dan selatan luar bandar.
Dan ia mempunyai perbezaan yang malang menjadi sumber kumpulan terbesar pejuang asing untuk IS (pakar-pakar menganggarkan 3000 orang berjuang di Libya, Iraq dan Syria).
Bahawa ia bersempadan dengan Libya - negara di mana kini mempunyai pijakan yang signifikan dengan beribu-ribu pejuang dari Tunisia, Algeria, Mesir dan Arab Saudi - telah terhakis lagi keselamatan Tunisia, kata Dr Sarah Feuer, seorang pakar Tunisia dan Fellow di Washington Institut Near Dasar Pandang ke Timur.
"Negara ini berjuang untuk cuba mencari cara untuk mengubah alat keselamatan ke dalam satu yang akan berlaku selepas sasaran yang tepat di samping mengekalkan kebebasan awam yang Tunisia telah mendapat sejak beberapa tahun lepas," kata Dr Feuer.
"Sebahagian daripada [pejuang asing Tunisia] yang datang dari bahagian-bahagian yang terpinggir di negara ini di mana selepas pemberontakan 2011 ... negeri ini telah mempunyai kehadiran yang sedikit dan di kawasan-kawasan mereka lebih matang untuk kumpulan bukan negara dengan ideologi ganas belakangnya untuk membuat kemajuan. "
Malah sebelum serangan ke atas resort pantai Sousse, pakar-pakar telah memberi amaran mengenai lagi berlaku, besar-besaran keganasan dari penganut IS di Tunisia.
Aaron Zelin, felo di Pusat Antarabangsa bagi Kajian Radikalisasi dan Keganasan Politik dan pengasas laman web Jihadology.net itu, memberi amaran Mei terdapat tanda-tanda telah meningkat ADALAH telah bersedia untuk mengisytiharkan pangkalan baru di Tunisia untuk mencabar al-Qaeda di Maghrib Islam.
Bertujuan untuk membuka depan lain pada berterusan perang al-Qaeda v Negara Islam, Encik Zelin memberi amaran "outbidding antara kedua-dua musuh boleh membawa kepada peningkatan dalam keganasan, dengan serangan gaya Muzium Kebangsaan Bardo semakin menjadi-jadi".